Facebook lämnade in ansökan om börsnotering hos den amerikanska finansinspektionen i veckan. Samtidigt förbereder sig företaget på att ta sig an makten i Washington med ett antal högprofilvärvningar av både demokrater och republikaner. På DC-kontoret jobbar nu folk med erfarenhet från de tre senaste administrationerna. Dessutom är Facebooks COO Sheryl Sandberg tidigare stabschef åt Larry Summers, då han var finansminister i Clinton-administrationen.
Facebook har uppenbarligen lärt sig av andras misstag. Det har tidigare funnits en skepsis, eller i vart fall en blind spot hos teknikföretag när det gäller att arbeta med politisk påverkan. Microsoft är paradexemplet. Under många år hade företaget ingen närvaro i DC. Beslutet sägs ha kommit från Bill Gates, som vägrade spela maktspelet i DC och menade att företaget skulle koncentrera sig på produkterna och försäljningen. Kontoret i Friendship Hights, precis på andra sidan gränsen till Maryland, var sålunda som vilket säljkontor som helst.
Det här fick naturligtvis ett abrupt slut när Department of Justice inledde det stora konkurrensmålet mot Microsoft i mitten av 90-talet. Microsoft flyttade in påverkansverksamheten till K Street och anställde en kohort av advokater och lobbyister. Strategin har fungerat. Inte bara har Microsoft skaffat sig det inflytande som behövs för att driva ett stort företag i USA, den allmänna bilden av företaget har drastiskt förbättrats.
När Microsoft till slut lyckades smarta till sig i relationerna till Washington, tog Google över rollen som handfallet teknikföretag. Antitrustsoppan i samband med Microsofts bud på Yahoo är kanske den största blundern. Annars känns mönstret igen från Microsoft på 90-talet: amerikanska myndigheter ägnar allt större energi åt att skärskåda Googles verksamhet. På samma sätt som Microsoft gjorde, ökar Google sin närvaro i Washington. 2011 spenderade företaget 9,7 miljoner dollar på registrerad lobbyverksamhet (fördelat på 13 firmor), nästan en fördubbling från året innan (5,2 MUSD). På samma sätt som Microsoft gjorde, agerar Google reaktivt. Den i USA massiva dåliga publiciteten kring de konsoliderade användaravtalen – med krav på att förklara sig inför kongressen – visar att företaget ännu inte nått upp till den standard de behöver.
Sådana oprovocerade misstag är vad Facebook försöker undvika när de ökar sin närvaro i Washington – och på andra håll i världen. Företaget inser att med 845 miljoner användare så kommer de förr eller senare att sättas under lagstiftarnas lupp.