I veckan satte jag igång med ett litet pro bono-uppdrag för en lokal förening. Visserligen en ganska stor förening, men allt arbete sker med volontärer. Det jag ska göra är att få lite styrsel på den digitala närvaron. Förutsättningarna är att det finns en sajt, en liten redaktion med 4-5 frivilliga pensionärer, ett par tusen twitterföljare och ungefär dubbelt så många som gillar föreningen på Facebook. Målet är att få folk att engagera sig i föreningen genom att skriv upp sig som volontärer – en stor sak här i USA.
Sammanfattningsvis oerhört roligt! Härligt befriat från projektplaner och budgetar, bara att köra. Förutom jag är det det en Joomla-wizard som envisas med att alla problem kan åtgärdas med rätt plugin eller mall och en ung smart kille, direkt från college som leder redaktionen och som mest funderar på hur han ska förklara förändringarna för redaktionsmedlemmarna.
Det finns ett par beröringspunkter – om än i liten skala – med det Jesper skriver i sin blogg om datadrivna strategier. Om det är en sak jag beundrar Jesper för – och en sak man ska lära sig av honom – så är det hans envetna resultatfokus. Det är inte minst viktigt i ett projekt när man jobbar med frivilligas engagemang som enda resurs.
De ledstjärnor jag använder för projektet är följande:
Avgränsa projektet. Resurserna är begränsade och vi måste hela tiden fokusera på målet, att locka fler volontärer. Det är som tur är ett mål som är enkelt att mäta. Det saknas inte goda och vilda idéer, däremot har det hittills saknats fokus och prioritering.
Lågt hängande frukter. Vi kommer inte att skapa den perfekta strategin för att bygga den perfekta närvaron. Däremot har vi resurser som är underutnyttjade och som vi ganska enkelt kan utveckla. I en frivilligorganisation finns ytterligare en fördel med strategin att gräva där man står: Mitt antagande är att vi kan öka resultaten (i vart fall procentuellt) ganska mycket med enkla medel, vilket kommer att öka entusiasmen bland de som jobbar med sajten. Det i sin tur gör det enklare att genomföra större förändringar i den mån det kommer att behövas.
Välj enkla och konkreta mätetal. Välj framför allt mätetal där det finns en tydlig koppling till det vi gör. När lyckas vi? När webbsidan “Tack för att du skrev upp dig som volontär, någon kommer att ringa dig snart” visas. Hur lyckas vi? Genom att bli bättre på att använda de trafikkällor vi har och genom att bli bättre på att konvertera på sajten. Enkelt att rita upp, enkelt att förstå.
Inse att tekniken och innehållsstrategin är en minimal del av projektet. Utmaningen ligger på ett helt annat plan när man arbetar med volontärer. De är med för att de tycker att det är roligt. De har alla var sin bild av vad föreningen ska göra. De behöver inte en person till i livet som pekar med hela handen och talar om för dem vad de ska göra. Det kommer att drickas mycket kaffe innan vi är klara.
Belöningen är att det är ett fantastiskt gäng att jobba med och för att det är så förbannat roligt med ett projekt med lite rejäl hands on och resultat som syns direkt. Det borde man göra oftare.